torstai 3. huhtikuuta 2014

Cozify-kodinohjauksessa laitteet puhuvat toisilleen

Internet of Things eli IoT, vapaasti suomennettuna esineiden internet, solahtaa muutamassa vuodessa jokaiseen kotiin. Esineiden internetissä erilaiset laitteet muodostavat verkoston ja kommunikoivat samanlaisten protokollien ja teknologioiden välityksellä kuin nettiselaimet ja –palvelimet. Kodinelektroniikassa televisio on tässä jo melko pitkällä. Muut laitteet seuraavat pienellä viiveellä perässä.

IoT on myös meidän visiomme taustalla. Cozifyn kodinohjaus hyödyntää
kodin laitteiden kykyä keskustella langattomasti keskenään. Kokonaisuutta käytetään puhelimen tai tabletin sovelluksen avulla kotona tai etänä.

Kuinka Cozifyn kodinohjaus toteutetaan?

Järjestelmä hyödyntää langattomia teknologioita, eritoten kodin langatonta verkkoa. Mahdollisimman laajan laitekattavuuden varmistamiseksi tuemme myös Bluetooth- ja Zigbee-radiorajapintoja. Jatkuva internet-yhteys ei ole välttämätön, mutta ilman sitä palvelua ei voi etäkäyttää. Mahdollisen sähkökatkoksen aikana mekaaniset asiat, kuten lukot, toimivat normaalisti avaimen avulla. Jos langaton verkko on jostain syystä alhaalla, valoja voi aina käyttää seinäkatkaisimesta.
Cozify-kodinohjauksessa laitteet puhuvat toisilleen, IoT
Järjestelmän sydän on keskusyksikkö, joka on yhteydessä sekä älylaitteisiin että Cozifyn pilvessä sijaitseviin palveluihin. Keskusyksikkö vastaanottaa laitteilta statustietoja, tulkitsee ne ja välittää tämän perusteella toimintakäskyjä. Laitteita ohjataan käyttäjän etukäteen tekemien teemojen pohjalta sekä yksittäistä tai useampaa laitetta käskemällä.

Teemalla tarkoitetaan niitä toimintoja, joiden käyttäjä haluaa tapahtuvan tietyissä olosuhteissa tai tilanteissa. Teemat tallennetaan keskusyksikölle helppokäyttöisen Cozify-ohjelmiston avulla. Yöteema sytyttää hämärävalot, lukitsee ovet, tarkistaa että varaston ja autotallin ovet ovat kiinni ja aktivoi ovi- ja ikkuna-anturit. Se ehkä myös huomauttaa, että makuuhuoneen lämpötila on liian korkea ja ehdottaa sen laskemista. Teemojen luomista rajoittaa ohjattavien laitteiden puitteissa vain käyttäjän mielikuvitus.

Ohjattavalta laitteelta edellytetään rajapintaa, jolla se voi puhua keskusyksikön kanssa. Tällaisella älyllä varustettujen laitteiden määrä on voimakkaassa kasvussa. Näitä ovat esimerkiksi

liiketunnistimet
älylamput
kauko-ohjattavat pistorasiat
valvontakamerat
sähkölukot
termostaatit
ovi- ja ikkuna-anturit
kosteusanturit
langattomat kaiuttimet
kodinkoneet, kuten jääkaapit, pesukoneet, liedet…

Kotiautomaatiolaitteisiin lasketaan mukaan myös lämminvesivaraajat, ilmanvaihtokoneet ja muut talotekniikkaan liittyvät laitteet, joiden seuranta ja taloudellinen käyttö on tärkeää kaikille pientaloasujille.

Kodinohjauksen mahdollisuudet ovat huikeat! Tervetuloa mukaan keskustelemaan, haastamaan ja ideoimaan. Aloita kommentoimalla alle.

-Tony-
Tony Risikko Cozify-tiimistä keskittyy liiketoiminnan kehittämiseen ja kumppaneihin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti