torstai 9. helmikuuta 2017

433 MHz laitteet - Yleistietoa

433 MHz laitteilla on oma paikkansa nykypäivän kotiautomaatiorintamalla. Yksinkertainen ja suoraviivainen teknologia mahdollistaa edulliset laitteet, mutta on samalla helposti haavoittuva niin tietoturvan, kuin luotettavuudenkin osalta. Ongelmat saa kuitenkin usein kierrettyä, kunhan pitää mielessä muutaman perusasian.



Cozify lisäsi syksyllä 2015 tuettujen laitteiden luetteloon Nexan ja Prooven/Telldusin laitteita, jotka toimivat 433MHz taajuudella. Laitteet ovat edullisia ja käyttäjämme olivat jo aiemmin hankkineet niitä. Vastaanotto oli hyvä ja suosiota lisäsi se, että Cozify Hubiin liitettynä näistä edullisista laitteista sai merkittävästi enemmän hyötyä irti kuin aikaisemmin. Sopivassa käytössä ne ovat erinomaisen näppäriä ja huolettomia.

Edulliseen hintaan on kuitenkin syynsä. Mitään yhteistä viestintäkäytäntöstandardia (=protokollaa) ei tällä taajuusalueella ole, vaan jokainen valmistaja on joko keksinyt omansa tai lainannut naapurilta. Osittain edullisista komponenteista johtuen protokollan toteutumisessa on hieman häilyvyyttä saman valmistajan laitteesta toiseen, vaikka paperilla protokollan pitäisi olla sama. Tästä johtuen olemme joutuneet viettämään suunniteltua enemmän aikaa näiden laitteiden kanssa, samalla myöhästyttäen monia muita projekteja. Näistä Z-Wave tuen toteuttaminen tulee ensimmäisenä mieleen.



Kaikki tähän mennessä vastaan tulleet 433MHz laitteet pystyvät vain yksisuuntaiseen kommunikointiin. Eli esimerkiksi pistorasia voi vain vastaanottaa käskyn mennä päälle / pois, mutta ei kuittaa viestin perille saapumista. Tästä syystä Cozify Hub voi vain olettaa laitteen menneen päälle kuten on käsketty. Käytännössä Cozify Hub toistaa viisi kertaa komennon: "pistorasia, mene päälle", jonka jälkeen on vain toivottava, että viesti meni perille. Vahvistusta tilan muutoksesta pistorasia ei lähetä.

Toiset laitteet vain lähettävät tilan, mutta eivät odota saavansa vastausta hubilta. Esimerkiksi 433 MHz taajuudella toimivat lämpömittarit lähettävät tietonsa mallista riippuen noin kerran minuutissa riippumatta siitä, mitä muuta liikennettä mahdollisesti samalla taajuudella juuri silloin on. Hubi ei voi kysyä lämpötilaa lämpömittarilta, vaan joutuu odottamaan tilatietoa lämpömittarilta. Tästä johtuen viestien sekaantuminen vastaanottavassa päässä lisääntyy, kun 433MHz laitteiden määrä kodissa kasvaa. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että jos samalla taajuudella jokin toinen laite lähettää tilatietoa tai komentoja, saattaa lämpömittarin lähettämä tilatieto peittyä muun viestiliikenteen sekaan ja hubi ei  pysty vastaanottamaan lämpötilamittarin tilatietoa. Tässä tapauksessa on odotettava, kunnes laite lähettää tilatiedon seuraavan kerran, noin minuutin päästä.



Cozify Hub on toteutettu siten, että se priorisoi viestin kuuntelemista lähettämisen sijaan. Kävimme juuri yhden asiakkaamme kotona, jossa 433MHz laitteet toimivat sattumanvaraisesti ja silloinkin pitkällä viiveellä. Asiaa hetken tutkittuamme selvisi, että kaapelimodeemin pistorasia lähetti häiriöitä laajalla spektrillä peittäen alleen muun muassa 433 MHz viestiliikenteen. Tämä aiheutti sen, että Cozify Hub oli pitkiä aikoja kuuntelumoodissa, mutta ei saanut signaalista irti mitään järkevää. Ja tämä puolestaan esti Cozify Hubia vastaanottamasta tai lähettämästä viestejä 433 MHz laitteilta. Ongelma korjaantui siirtämällä Cozify Hubia 1,5 metriä kauemmaksi häiriön aiheuttajasta, jolloin järjestelmä muuttui kertaheitolla käyttökelvottomasta erinomaisesti toimivaksi.

433MHz taajuudella toimivat laitteet toimivat hyvin, kunhan niiden käyttämän teknologian rajoitukset ottaa huomioon. Liiketunnistimien sijoittelussa on oltava tarkkana, sillä jos liiketunnistin havaitsee liikettä jatkuvasti, peittää se alleen muiden 433 MHz laitteiden signaalit. Etäisyyksien osalta on pidettävä huoli siitä, että signaali varmasti kulkee hubilta laitteelle, tai laitteelta hubille. Jo pienellä hubin tai laitteen siirtämisellä voi olla iso merkitys. Yleensä asia selviää kokeilemalla ja toteamalla tilanne paikan päällä.

Plussat

  • Edulliset laitteet
  • Yksinkertainen teknologia toteuttaa
  • Laajasti käytössä, (laitteet olleet markkinoilla jo jonkin aikaa)

Miinukset

  • Yksisuuntainen teknologia (laitteen tilaa ei voi varmistaa)
  • Ei yhteistä standardia
  • Herkkä häiriöille
  • Viestiliikennettä laittelta hubille tai hubilta laitteelle ei voi suojata
Listan Cozify Hubin tukemista 433 MHz laitteista löydät täältä.

Tilaa Cozify uutiskirje täältä. Saat uusimmat uutiset suoraan sähköpostiosoitteesi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti